Pachi Tanglang Martial Arts Institute - Norway

Tradisjonell Kinesisk Kampkunst

Mester Chang, Te-Kuei (1902-1990)

    Mange lærermestere og militær folk flyket fra alle kinas provinser til Taiwan, på grunn av den Komunistiske Revelusjonen i Kina, i 1949. Flere folk fra Shandong provincen, vuggen av Tanglang Chuan stilen, instalerte seg i Tong-Shan (landsby sørvest i Taiwan), blant dem en viss Chang Te-Kuei, som mester Su lærte Pimen Tanglang (Hemlig Dør Kneler). Der, jobbet han ved å samle ved i fjellene og selge det til landsbyen. Denne jobben krevde at han måtte gå veldig belastet (rundt en 100 kg) over lengere tid (4- 5 timer frem og like mange tilbake), gjenom smale og kronglete stier.

Mester Su forteller...

    "Mester Chang Te-Kuei bodde i samme landsby som meg; fra mitt hus kunne jeg seg han trene Kung Fu på gårdsplassen.
En dag spurte jeg min far om han kunne gå å spørre mester Chang om han kunne undervise meg. Etter samtalen samlet min far en gruppe barn og ungdommer, vi skulle bli mester Changs første elever i Taiwan. Det var slik jeg begynte å trene med mester Chang Te-Kuei.
    Vi pleide å bytte trenings plass etter en viss tid, fordi på den tiden var det vanlig at alle husene hadde en åpen og stor grårdsplass. Slik at treningen foregikk hjemme hoss folket. Det var også en vane at når enn åpnet en Kung Fu skole hadde man en liten oppvisning første dagen, som alle i området kunne komme å se på. Den dagen gjenomførte mester Chang Te-Kuei en Tanglang Chuan form sammensatt av mange behendige og veldig raske bevegelser. Når han var ferdig merket han at folket lo og var lite oberveiste over det de hadde sett, for dem hadde det hele sett ut som en sammensat dans.
    Tanglang Chuan er en nordlig stilart og folket fra min landsby var vant til å se de sørlige stilartene, muy enklere i bevegelsene og mer tilsynelatende fysisk sterke. Ved dette realiserte mester Chang Te-Kuei en teknikk som gjorde at han plutselig blei borte for å så dukke opp igjen, med et veldig knas, på taket av huset forran der han hadde stått. Etter en kort stilhet og noen forbausete fjes, begynt alle å klappe... Og det gjorde slutt på andre spørsmål."

Mester Li Kuen-Shan (1895 - 1980)

    Han var den eldste mesteren og av høyest grad av alle kampkunst mesterene i Taiwan på den tiden. I 1933, første gang det blei organisert mesterskap på en nasjonalt plan, som blei holdt i Nanking kom han på første plass våpen disiplin. Mester Li Kuen-Shan lærte Kungfu på den gamle måten hvor man forbredet kanditatene for å bestå eksamene for å bli høy rang offiserer i regjeringens hær. Disse eksamene var først på landsby nivå, de som besto den presenterte seg neste år til neste eksamen som lå på stats nivå, for å dermed, det tredje året, de som hadde bestått deltokk i eksamen på nasjonalt nivå. Alt etter som hvilke eksamen man besto blei man delt ut en bestemt rang, man kunne så langt til å bli general eller minister. 
   
Mester Li bode i byen Chi Lung (to tre timer fra Taipei, med bil). Mester Su pleide å besøke han to eller tre ganger i uka. På denne tiden var mester Li Kuen-Shan 65 år gammel, men hver dag slo han 200 kg tunge sekker. Med han lærte mester Su, Chishing Tanglang (Syv Stjerner Kneler), Meihua Tanglang (Plomme Blomst Kneler), Ti Kung Chuen (Gulve Teknikker) og mange typer våpen.

Mester Wei Hsiao-Tang (1905-1984)

    I 1960 forlot mester Su landsbyen sin og dro til Taipei, hvor han trente under Wei Hsiao-Tang, som kom til Taiwan forholdsvis sent fordi han hadde først bod i Korea y flere år. En dag hadde mester Wei vert i sloskamp med en som kjente godt den locale kampsporten. Det endte med at mester Wei slo ham ned og der blei han ligende. For å ungå problemer med politiet reiste han til Taiwan. Det var igjenom mester Wei Hsiao-Tang, at mester Su lærte Papu Tanglang Chuan og Wu Chia Taichi Chuan

Mester Liu Yun-Chiao (1909-1992)

Liu Yun-Chiao var Li Shu-Wen's siste elev og blei derfor overfører av hans kunskaper i deres fullstendig modenhet. Stor mester Liu Yun-Chiao var født i Tchi Pen To, Hou Pei provincen, i 1909, i hjertet av en av rikeste familiene av Chang Chou fylke. Det var en familie av store embedsmenn og militærfolk, flere medlemmer hadde jobbet som regjeringens offiserer under Ming og Ching dynastiet. Faren til Liu hadde bare døtre og det var ikke før i slutten av hans liv, da som gammel, at han endelig fikk en arving, Liu Yun-Chiao.

Helsen til den unge Liu var ikke god, dette bekymret faren for hvist det hendt at han skulle miste sin eneste sønn ville familien ikke hatt en etterkommer. I anstrengelsen for å forbedre den svake tilstanden til sønnen mente faren at han skulle begynne med Kung Fu trening alerede som liten. Dermed begynte Liu Yun-Chiao som ganske ung å trene med Chang Yao-Ting, personlig livvakt (Pao Piao) av hans bestefar Liu Shu-Ching, som var på det tidspunktet guvenør av Chang Chou. Chang Yao-Ting var mester av Mitzong Chuan og Taitzu Chuan, Liu Yun-Chiao studerte disse to stilene og det blei satt i praksis, som blei til at helsen blei merkverding mye bedre.

På den tiden var Chang Chou et obligatorisk stop for reisende som skulle til Beijing, og alle kampkunst utøver eller vogntogs vakter som var på vei til Beijing kom innom for å presentere sin respekt til governøren. Denne stadige tilstrømningen av folk som var tilknyttet kampkunsten på en eller annen måte gjorde til at Chang Chou fylket blei kjent som «Det opprinelige huset av kampkunsten». Chang Yao-Ting var alerede ganske gammel og tiden kom da han ikke kunne undervise den unge Liu. Faren til Liu, taknemelig, ga jordene som Chang familien tidligere hadde arbeiet til Chang Tao-Ying, og ga han nokk penger til å kunne leve uten bekymringer resten av sitt liv.

Nå som Liu var i sterk helse, kontaktet familien hans Li Shu-Wen, som var kjent til å være den beste og sterkest kampkunst utøver på den tiden. Li Shu-Wen aksepterte oppgaven av å instruere den unge gutten, men med betingelsen av at ingen skulle blande seg inn i hans arbeid. Faren til Liu gikk med på dette og lot Li Shu-Wen ta seg av sønnen sin som hans nye lærermester.

Det var slik, fra det øyeblikket og i over ti år at Liu Yun-Chiao måtte holde ut all den strenge treningen som, den ja modene Li Shu-Wen, la frem. På den måten lærte Liu alle hans kunnskaper og hemligheter. Når Liu ikke var mer en 17 år gammel, måtte Li Shu-Wen reise til Shangdong og han spurte faren om den unge Liu kunne være med. Han fikk lov og de dro til Shangdong. På veien stoppet de i flere landsbyer som de paserte, hvor Liu måtte konfrontere de forskjelige kampkunst utøverene i området. Også i Shangdong hadde han konfrontasjoner med mange kampkunst utøvere, hvor han viste sine store ferdigheter. På grunn av dette blei han kalt «Den unge mesteren fra Shandong». Liu blei værende i Shandong fylket invitert av generalen Tsan Chang-Wu. Under tiden han var hos generallen hadde han muligheten til å bli kjent med og lære av mesterene som kom til området rundt hoved kvarteret.

Der blei han kjent med Ting Tzu-Chien som han lærte Liohoe TangLang Chuan av, med Kung Pao-Tien som han lærte Pakua Chuan av, og med Chang Hsiang-Wu som han lærte Taichi Chuan, sable og sverd av. Samtidig økte hans berømmelse som kampkunst utøver, han bekjempet mange kampkunst utøvere og ingen klarte å slå han, på den måten fikk han kallenavnet «Shiao Pa Wang», «Den Lille Opprører Kongen».

Det er på denne tiden at Li Shu-Wen dør, faren tilkaller Liu og sender han for å studere på en militærskole i Beijing. Liu kurser sin kariære og når han er ferdig begynner krigen med Japan. Mester Liu blir med som hemeligagent. Han agent navn blir Ten Tzu 001 og hans aktiviteter hadde stor inflytelse på de tingene som hendte i Kina på den tiden. Etter å ha utført mangfoldige oppdrag i de åtte årene han var i hæren, blei han tatt til fange av Japanerene; her så han hvordan Japanerene nøyt å trene sine kampstiler med fangene, som led til at han resignerte å dø. Men når tiden kom endte det med at slåss med alle sine krefter og brukte alle sine kunskaper, som gjør at han blir en uslåelig kjemper og dermed fikk respekten fra sine fangerer. Etter en tid klarer Mester Liu å rømme og kytter seg til de Kinesiske troppen igjen.

I 1949 seirer revulosjonen til Mao Tse-Tung og Chiang Kai-Chek sin republikanere må rømme. De legger sin tillit på mester Liu og betror de tunge gull stemplene som påtegner presidenten og sekretæren av replubikken, sån at han tar dem med seg til Taiwan. Uten disse stemplene ville ikke Taiwan vært et land. Stor mester Liu jobbet for partiet som en høy rangs offiser, men selv med sine tjenester blei han ikke oppgradert til general. Dette likte han ikke og resignerte før han blei femti. Senere, under et gjenmøte med Chang Hsiang-Shan, mestre av Liohoe Tanglang Chuan, endte det med at han returnerte til kampkunstens verden. Grunnet hans ferdigheter og erfaringer blei mester Liu etterspurt til å ha hoved ansvaret for opplæringen av Taiwans Presidents hemlig agenter. I 1968 var han invitert til den store "Kamp Kunsten Oppvisningen", som blei holdt i Malasia, hvor deltakerene fra Taiwan, Thailand, Singapore, Vietnam, Hong Kong og Malasia blei målløse etter hans demonstrasjon av Pachi Chuan. I 1971 etter å ha pensjonert seg, begynte han å undervise kampkunsten og startet gruppen "Kampkunst Trening", som senere blei til "Wu Tang Centeret". I ettertid etablerte han "Centeret for Kampkunstens Utvikling- Wu tang", fra hvor mester Liu hjalp andre organisasjoner av Kung Fu.

Selv om flere dyktige utøvere blei formert i hans skole er Dr. Liang Chi-Tzu, Chi Hsu (Adam Hsu), Su Yu-Chang og Chen Kou Chin de mest fremstående av dem. Hans undervisning er i dag spred ut over hele verden og i dag er det mulig å finne utøvere av hans Pachi Chuan i Sør America, Canada, Nord America, Spania, Japan og andre land. I 1991, da med ustabil helse reiste mester Liu tilbake til Kina, for å besøke sitt hjemland etter å ha vært borte i 40 år.

Etter den turen blei hans fysisk helse svakere og døde i Taipei 24 Januar 1992, ikke unten at han hadde etterlatt seg et fotspor i Kampkunstens verden.

Pensum innen Pachi Tanglang

1. Papu Tanglang                        6. Pikua Chuan

2. Chishing/Meihua Tanglang  7. Pakua Chuan

3. Pimen Tanglang Chuan          8. Hsing I Chuan

4. Liohoe Tanglang                     9. Taichi Chuan

5. Pachi Chuan

 

Stamtreet til Pachi Tanglang

Linker til andre PTI skoler

New York      Kaoshiung

Mallorca        Japan

Barcelona     Venezuela

Holland        Cambridge

 

I-Ching kosultasjon med Remedios Artacho, elev av mester Su, på Mallorca. (Obs! På spansk)